U bent hier: >> Het verhaal van: Rose

Het verhaal van: Rose

Rose Syovo (30) en haar man Joseph ervoeren een roeping: aan de slag als kerkplanters in het plattelandsgebied van Kenia, bij de AEPC-kerkplant in Machakos. De overgang was groot; van de grote stad naar het platteland. “Daar hadden we alles, hier hebben we niets…. Soms lijkt het alsof God ons test. Maar we zien positieve dingen, de kerk groeit!”

“Ik heb 2 kinderen en verwacht binnenkort de 3e. Geen van mijn kinderen gaat nog naar school. Ik doe bijna alles zelf, zo verbouwen we ons eigen eten, ik kook, maar kleren en geef les aan de kinderen. Daarnaast help ik mijn man bij zijn werk als pastor. Ik praat met de vrouwen en help de mensen in de buurt. Ook verzorg ik de zondagsschool. We voelen ons erg afhankelijk van God. Voedsel halen we vooral uit de eigen tuin. Verder krijgen we af en toe giften van gemeenteleden en mensen uit de buurt. Van de AEPC krijgen we een kleine toelage.”

Niets
“Joseph was assistent-pastor in de kerk waar mijn vader dominee is. Na ons huwelijk hebben we enkele jaren gewerkt voor het kerkplantingsproject in Utawala, een voorstad van Nairobi. We werden gevraagd om als missionaris in een kerkplant bij Machakos te gaan werken. Deze roeping hebben we gevolgd. In Nairobi woonden we in een goed huis, we hadden iedere dag stroom en alles wat we nodig hadden was in de buurt. Hier hebben we niets. Joseph heeft een huis voor ons gebouwd, maar we hebben geen stroom. Hier werk ik elke dag in de tuin en ben ik druk om alles in huis te regelen. De kinderen missen de tv en radio en hebben niet veel vriendjes om zich te vermaken. Soms is het wel moeilijk omdat God ons lijkt te testen. Bijvoorbeeld door ziekte of als er vrijwel niemand in de kerkdienst komt omdat het de hele dag zwaar regent. De mensen blijven dan liever thuis en bedenken excuses om niet te komen. Gelukkig zijn er ook positieve dingen, bijvoorbeeld dat we goed bekend staan in de buurt. Iedereen kent ons en maakt graag een praatje. We helpen elkaar, en de buren hielpen ons bovendien met giften zodat we ons huis konden bouwen en de kerk konden omheinen.”

Groei
“De kerk is al gegroeid. We hebben nu 11 mensen die regelmatig komen en dat waren er eerst 8. We hebben ook een huis gebouwd en het terrein van de kerk omheind. Eerder reden de auto’s vlak voor de ingang van de kerk langs, zodat je riskeerde overreden te worden als je uit de kerk kwam. Mijn man heeft ook veel planten en boompjes geplant, zodat het er al een stuk beter uitziet. Ik bid dat de kerk hier zal groeien. We willen graag een betere en grotere kerk bouwen op het terrein waar we nu onze moestuin hebben. Daarnaast is het belangrijk om jongeren in de kerk te krijgen, zij kunnen zorgen voor leven in de kerk maar zijn tegelijkertijd de moeilijkste groep om te bereiken. Daar zijn bijvoorbeeld muziekinstrumenten voor nodig.”

Bid je mee voor Rose en haar man?

Print Friendly, PDF & Email